2.2.1 De definitie van psychose
2.2.2 De symptomen van psychose
Zoals je waarschijnlijk uit voorgaande tekst kon afleiden, dient er voldaan te worden aan een aantal kenmerken om van een psychose te kunnen spreken. De verscheidene typerende kenmerken van psychose worden onderverdeeld in twee grote categorieën: Positieve symptomen en negatieve symptomen. De termen ‘positieve symptomen’ en ‘negatieve symptomen’ hebben, in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, niets te maken met ‘goed’ of ‘slecht’. Positieve symptomen slaan op de verschijnselen die toegevoegd worden aan je normaal functioneren, zoals wanen en hallucinaties. Negatieve symptomen verwijzen dan weer naar bepaalde ‘normale’ functies die afgenomen zijn. Laten we beginnen bij de positieve symptomen.
Dag in, dag uit maken we gebruik van onze zintuigen om de wereld rondom ons waar te nemen. De vele prikkels uit de omgeving vinden vervolgens hun weg naar de hersenen, waar via een selectieprocedure wordt bepaald welke prikkels doorstromen naar ons bewustzijn en welke niet. Zo wordt geselecteerd welke prikkels ons opvallen, en welke genegeerd worden. Op die manier worden we zaken gewaar en proberen we betekenis te geven aan de wereld en onze ervaringen. Hoewel dit voor velen onder ons haast een vanzelfsprekendheid is, is dit lang niet voor iedereen het geval. Bij sommige mensen loopt dit proces namelijk helemaal de mist in. Op dat moment kunnen we spreken van een hallucinatie.
Wanneer mensen hallucineren vindt dit waarnemingsproces namelijk niet adequaat plaats. Het is alsof de hersenen op hol slaan, waardoor mensen prikkels beginnen waar te nemen die anderen niet kunnen waarnemen. Plotseling kan iemand dan dingen zien, ruiken, voelen, horen of zelfs proeven die er in werkelijkheid eigenlijk niet zijn. Zelfs je eigen gedachten kunnen op de stem van iemand anders beginnen lijken. Bovendien neemt iemand die hallucineert zijn waarneming voor onvervalst aan. Wie dan probeert deze persoon duidelijk te maken dat deze waarnemingen niet ‘echt’ zijn, zal zeer vaak stuiten op een paar fronsende wenkbrauwen. Kritiek wordt op dat moment, hoewel soms goed bedoeld, door de persoon niet geduld. Deze hallucinaties kunnen immers op zich al enorm beangstigend zijn. Beeld je nu in dat anderen jouw beleving in twijfel proberen te trekken. De kans dat je je dat onbegrepen voelt en de indruk hebt dat je niet serieus genomen wordt, is dan wel heel groot.
In het algemeen onderscheiden we vijf verschillende soorten hallucinaties die elk betrekking hebben op één van onze zintuigen.
Een tweede bekende symptoom van een psychose is de waan. Anders dan bij hallucinaties, nemen mensen in een waan meestal wel dezelfde gebeurtenissen, prikkels en ervaringen waar als mensen zonder een waan. Bij een waan is het namelijk zo dat de waarnemingen op zich wel stroken met de realiteit, maar dat de ideeën of overtuigingen die iemand heeft over deze waarnemingen helemaal niet kloppen. Bovendien worden overal en in alles ook nog eens tekens gezien die deze onlogische overtuigingen bevestigen. Doodnormale gebeurtenissen kunnen inderdaad plots een heel andere of speciale betekenis krijgen. Dat de omgeving de gedachten en overtuigingen van de psychotische persoon vergezocht of irrationeel vindt, maakt dan helemaal niets uit. Voor de psychotische persoon voelen de tekens, gedachten en overtuigingen als logisch en werkelijk aan.
Welke gedachten iemand heeft of welk gedrag iemand juist stelt, is afhankelijk van het type waan waar iemand aan lijdt. Zo onderscheiden we een achttal wanen:
Hoewel wanen grofweg onderverdeeld kunnen worden in acht verschillende groepen, is het belangrijk aan te geven dat wanen een hoogstpersoonlijk gegeven zijn. De ene waan is de andere niet, en iedere waan heeft een bijzondere link met het de zaken die de psychotische persoon ervaart.
Wie denkt aan psychose, denkt in eerste instantie aan hallucinaties, wanen en algemeen vreemd gedrag. Toch is psychose meer dan deze zaken alleen. Bij psychose spreken we namelijk over zowel positieve als negatieve symptomen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zijn het niet altijd de positieve symptomen waar mensen het meeste last van hebben. De negatieve symptomen in het bijzonder kunnen ook heel wat lijdensdruk veroorzaken. De negatieve symptomen die we bij een psychose kunnen opmerken zijn de volgende:
Deze symptomen kunnen erg gelijkend zijn aan de symptomen van een depressieve stoornis.
Naast positieve en negatieve symptomen, kan ook een verandering opgemerkt worden op cognitief vlak. Wanneer je in een psychose zit, komen elk moment van de dag heel wat prikkels op je af. Bovendien hebben al deze prikkels een speciale betekenis voor jou. Logischerwijs neemt deze verstoorde prikkelverwerking heel wat cognitieve ruimte in. Dit maakt dat er onvoldoende ruimte overblijft voor andere belangrijke cognitieve functies zoals ons geheugen, concentratie en planning. Alles staat in het teken van de wanen en/of de hallucinaties, waardoor mensen in een psychose er plots helemaal niet meer in slagen dagdagelijkse taken tot een goed einde te brengen. Het organiseren van een meeting, het nakomen van afspraken, het onthouden van je boodschappenlijst of studeren voor een examen? Deze zaken worden tijdens een psychose quasi onmogelijk. Dit tot grote ergernis van familieleden, vrienden en hulpverleners, die met de grootste moeite proberen het leven van de persoon op orde te houden.
Mensen met een psychose hebben zeer vaak geen ziekte-inzicht. Hierdoor kunnen ze ook moeilijk erkennen dat ze een aandoening hebben en dat de klachten die ze ervaren hieraan gelinkt zijn. Proberen over te brengen dat er zelfs een behandeling voor bestaat, is beslist geen gemakkelijke zaak. Zij blijven van hun gezondheid overtuigd, desondanks wat hun omgeving ook mag zeggen. Uit dit gebrek aan ziekte-inzicht volgt overigens ook zeer vaak een bepaalde achterdocht. De persoon is zich niet bewust van de aanwezigheid van de psychose. Als iemand hen dan probeert duidelijk te maken dat er misschien wel eens iets aan de hand zou kunnen zijn, wordt dit vaak als zeer bedreigend ervaren. Voor de psychoticus kan de bezorgde naaste dan plots deel beginnen uitmaken van een zogenaamd complot om hen voor gek te verklaren en op te sluiten. Niet verwonderlijk heeft dit ook een effect op de therapietrouw. Consequent medicatie innemen is voor mensen met een psychose zeer moeilijk. Waarom zou je namelijk medicatie innemen louter omdat iemand zegt dat je dit moet doen? Voor hen is er namelijk geen sprake van een ziekte of aandoening. Als we dit zo bekijken is het eigenlijk niet zo vreemd dat ze niet bereid zijn medicatie in te nemen of therapie te volgen.
Ernstige gevolgen op dagdagelijks functioneren
Samenvattend
Een psychose is… |
|
Positieve symptomen = ongewone gedachten en waarnemingen |
Negatieve symptomen = vermindering van sociaal contact en energie |
Cognitieve symptomen = Desorganisatie in denken en spreken |
Affectieve symptomen = Desorganisatie in emoties en stemming |
Anosognosie |
|
… een totaal overspoelende persoonlijke ervaring. |
2.2.3 Wat gebeurt er tijdens een psychose?
Een psychose is een totaal overspoelende ervaring. Het heeft een impact op hoe je denkt, hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Wetenschappers proberen reeds vele jaren het mechanisme achter de psychotische symptomen te achterhalen. Hoewel een psychose absoluut niet gereduceerd mag worden tot het louter biologische, lijkt een welbepaalde neurotransmitter toch een belangrijke rol te spelen bij het ontstaan en vooral het beloop van heel wat van de psychotische symptomen. De neurotransmitter in kwestie is dopamine.
Een teveel…
Hoewel onderzoek dit onmogelijk met zekerheid kan zeggen, lijkt er bij psychose iets mis te lopen binnen dit dopaminesysteem. Zo kan vastgesteld worden dat er in het centrale deel van de hersenen te veel dopamine wordt aangemaakt. Dit heeft als gevolg dat de hersenen veel meer zaken als belangrijk zullen markeren dan gemiddeld. In plaats van een selectieve hoeveelheid aan prikkels, wordt plots een heleboel gezien belangrijk. Een handige vergelijking om dit toe te lichten is die van de markeerstift. Wanneer je met een markeerstift aan de slag gaat in een tekst, zul je meestal slechts een beperkt aantal woorden aanduiden die volgens jou belangrijk zijn. Beeld je nu in dat je naast die belangrijke woorden, ook nog een heleboel andere willekeurige en onbelangrijke woorden aanduidt. Dat is wat er gebeurt bij een psychose. Daarbovenop proberen de overprikkelde hersenen in een wanhopige poging tot orde ook nog eens een verband te vinden tussen al deze willekeurige prikkels. Je probeert wijs te raken uit alle zaken die je aandacht trekken, waardoor soms ongewone verbanden worden gelegd. Door een op hol geslagen dopaminesysteem gecombineerd met de neiging van de hersenen om verbanden te zoeken, kunnen wanen en hallucinaties ontstaan.
Een tekort…
In het frontale deel van de hersenen er lijkt dan weer een tekort aan dopamine te zijn. Ook dit heeft verregaande gevolgen voor het functioneren. Het frontale deel van onze hersenen is namelijk verantwoordelijk voor heel wat belangrijke cognitieve, emotionele en motivationele processen. Zo hebben we met andere woorden voldoende dopamine nodig om plannen te kunnen maken, onze impulsen te kunnen beheersen en onszelf te kunnen concentreren. Dit verklaart waarom mensen die in een psychose zitten vaak heel wat concentratie- en geheugenproblemen ervaren. Daar bovenop zorgt een tekort aan dopamine ook voor uitvoeringsproblemen. Concreet wil dit zeggen dat het plannen en organiseren van zaken plots een pak lastiger wordt dan voordien. Daarbij kan er ook vaak een ernstig energiegebrek vastgesteld worden. De combinatie van dit alles zorgt voor heel wat belemmeringen in het functioneren. Administratie wordt aan de kant geschoven, men komt er niet meer toe de huur te betalen en belangrijke afspraken worden zo vergeten. De verhoogde prikkelbaarheid zorgt er dan weer voor dat mensen in een psychose erg impulsief uit de hoek kunnen komen. Elke prikkel wordt opgemerkt, elke prikkel is ook belangrijk en op elke prikkel zal gereageerd worden. Ook op emotioneel vlak treden er veranderingen op: Mensen zijn in een psychose plots emotioneel ontremd of net zeer afgevlakt. Dit alles heeft, net als de wanen en hallucinaties, te maken met een verstoord dopamine-evenwicht.