Ga naar hoofdinhoud
Pagina

Modellen voor het ontstaan van psychose

Voltooingsvoorwaarden

3.3.1 Het stress-kwetsbaarheidsmodel 

Het stress-kwetsbaarheidsmodel is een overkoepelend model waarbij de psychische kwetsbaarheid in beeld wordt gebracht. De draagkracht, kwetsbaarheden en draaglast (stressoren) worden visueel voorgesteld aan de hand van het balkmetafoor. 

Het balkmetafoor: Draagkracht en draaglast

     

Het stress-kwetsbaarheidsmodel gaat er van uit dat een psychose ontstaat door de interactie van drie verschillende factoren, namelijk wetsbaarheid, draaglast en draagkracht. 

Ieder van ons beschikt over een bepaalde draagkracht, dat in het balkmetafoor voorgesteld wordt als de balk. Hoe stevig deze balk is, is voor iedereen anders. Soms is er sprake van een kwetsbaarheid, zoals een psychosegevoeligheid, dat hier wordt weergegeven als een kwetsbaar punt in de balk. Die kwetsbaarheid wordt erfelijk bepaald of ontstaat omwille van traumatische gebeurtenissen in de kindertijd. Het gewicht dat op deze balk ligt, de draaglast, slaat op alle moeilijke zaken en gebeurtenissen die doorheen het leven ons pad kruisen. Deze kunnen zowel van korte als van lange duur zijn, maar voor iedereen geldt dat ze voor heel wat stress zorgen. Stressvolle gebeurtenissen, zoals een relatiebreuk, gepest worden, traumatische ervaringen, en financiële problemen, kunnen de draagkracht van de balk op de proef stellen. Soms wegen deze lasten zodanig door, dat de draagkracht van de balk wordt overschreden. Zeker wanneer er geen hulpbronnen (muren) zijn die de balk extra verstevigen. Op dat moment komen er barsten in de balk, die we hier kunnen gelijk stellen aan psychotische symptomen.

Een evenwicht tussen draaglast en draagkracht is dus van cruciaal belang. Omdat draaglast, of stress, inherent deel uitmaakt van het leven, ligt herstellen van een psychose of leven met psychose niet in het vermijden van alle stress. Herstellen van een psychose heeft veel meer te maken met het verstevigen van onze draagkracht en het herwinnen van een nieuw evenwicht. De robuustheid van onze draagkracht is één van de doorslaggevende factoren binnen het al dan niet ontstaan van een psychose. Onze draagkracht en kunnen we zien als onze persoonlijke hulpmiddelen die het mogelijk maken de belasting te dragen. Er zijn verschillende factoren die een positieve invloed kunnen hebben op onze draagkracht. Een ondersteunend netwerk, medicatie, een gezonde leefomgeving en het aanleren van vaardigheden verstevigen de balk en helpen ons beter overweg te kunnen met moeilijkheden. Dit zijn onze beschermende factoren.

De interactie tussen draagkracht en draaglast 

Zoals reeds aangekaart, is de interactie tussen draaglast en draagkracht van fundamenteel belang voor het al dan niet ontstaan van psychose. Maar hoe zit dit precies in elkaar? 

Het stress-kwetsbaarheidmodel stelt dat het hebben van een psychosekwetsbaarheid op zich niet per definitie betekent dat je een psychose zal ontwikkelen. De grootte van deze kwetsbaarheid, van je draagkracht en van je draaglast spelen namelijk ook allemaal een rol. Wel geldt dat hoe kwetsbaarder iemand is, hoe lager de drempel om psychotisch te worden. Dit wil zeggen dat mensen met een hoge kwetsbaarheidsgraad risico lopen om zelfs bij ‘kleine’ stressoren psychotisch te worden. Mensen met een lage kwetsbaarheid, zullen dan bij een veel hogere draaglast pas psychotisch worden.

Laatste wijziging: Friday, 6 January 2023, 16:14