Ga naar hoofdinhoud
Pagina

De prodromale fase

Voltooingsvoorwaarden

Gedurende de prodromale fase ontwikkelen zich de eerste voortekenen van psychosegevoeligheid, zoals teruggetrokken gedrag of een fascinatie voor magische theorieën en spiritualiteit. Gemiddeld gezien komt deze fase vaak overeen met de periode tussen het tiende en het twintigste levensjaar, ofwel de puberteit. Deze fase duurt tot de eerste psychotische episode. Het is in deze fase dat risicosignalen die de psychose aankondigen kunnen onderkennen. In deze fase kunnen namelijk veranderingen opgemerkt worden op cognitief, emotioneel en gedragsmatig vlak.

4.2.1 Veranderingen in je denken 

Op cognitief vlak zien we dat voorafgaand aan een psychose mensen vaak chaotischer beginnen denken, meer concentratieproblemen vertonen en meer wantrouwen uiten naar de omgeving. Ze springen meer van de hak op de tak in gesprek, maken onlogische associaties of krijgen plots het idee dat de dingen rondom hem/haar heel erg veranderen. 

4.2.2 Veranderingen in je voelen 

Op emotioneel vlak zien we een meer uitgesproken (mentale) vermoeidheid, meer somberheid, een vergrote prikkelbaarheid en humeurigheid. Iemand kan plots schuwer of angstiger zijn dan gewoonlijks. 

4.2.3 Veranderingen in je doen 

Dit neemt uiteraard ook veranderingen op gedragsmatig niveau met zich mee. In de fase voor een psychose zijn mensen vaak minder ondernemend, gaan ze zich sociaal meer terugtrekken, of in het algemeen zich plots heel anders gedragen dan normaal. Denk dan bijvoorbeeld aan meer in zichzelf spreken, anders reageren op bepaalde zaken,… Bovendien zul je ook vaak een verminderde zelfzorg waarnemen: de persoon draagt lang dezelfde kleren, lijkt zich niet of minder te wassen, eet niet meer op regelmatige tijdstippen of slaapt slechts een paar uur per nacht. 

4.2.4 Checklist voor psychoserisico
          
http://vroegdetectie.be

Bij iedere risicofactor of alarmsignaal kan je het blauwe bolletje raadplegen om informatie te krijgen over de inhoud van het alarmsignaal, alsook tips over hoe je dit kan bevragen bij de cliënt.

Laatste wijziging: Friday, 6 January 2023, 15:22