Ga naar hoofdinhoud
Pagina

Inleiding

Voltooingsvoorwaarden

We weten nu hoe een psychisch probleem kan ontstaan, en welke veranderingen zich kunnen voordoen op de verschillende domeinen van iemands functioneren. Heel wat van deze veranderingen zijn echter niet zo zichtbaar voor de omgeving. Dat iemand meer sombere gedachten ervaart, zal niet altijd zo duidelijk zijn voor de naasten tenzij de persoon er zelf iets over deelt. Soms zal de persoon inderdaad zelf benoemen dat hij/ zij zich niet goed voelt. Veelal is het echter zo dat een persoon niet rechtstreeks zal praten over zijn geestelijke gezondheid, maar andere problemen aankaart waarachter een psychische kwetsbaarheid kan schuilen. Het kan daardoor moeilijk zijn voor de persoon of zijn omgeving om te weten wat er nu juist aan de hand is. Om cliënten optimaal te kunnen helpen is het daarom belangrijk snel signalen van psychische kwetsbaarheid te kunnen herkennen als hulpverlener. Om dat te doen moeten we soms verder kijken dan de problemen aan de oppervlakte of de problemen die de cliënt aankaart. We moeten met andere woorden alert zijn voor signalen die kunnen aantonen dat er misschien meer aan de hand is. Hiervoor doen we beroep op ons professioneel aanvoelen, een zogenaamd “niet-pluis-gevoel”. Dit is het waarschuwend gevoel dat een persoon nood heeft aan verdere hulp. Dit waarschuwend niet-pluis-gevoel is iets dat we kunnen trainen. Hoe meer ervaring en kennis we hebben, hoe alerter we zijn voor psychische kwetsbaarheid. Er zijn een aantal stappen die je kan doorlopen wanneer je voelt dat er misschien meer aan de hand zijn. Hieronder kan je deze even bekijken:

  • Stap 1: Hoe herken je psychische kwetsbaarheid?
    De eerste belangrijke stap is signalen van psychische kwetsbaarheid te kennen, zodat je ze bij cliënten kunt herkennen en observeren.
  • Stap 2: Hoe ga je ermee om?
    In een tweede fase ga je iets met die signalen doen: je gaat een open gesprek aan met de cliënt over de signalen die je hebt geobserveerd en toetst af hoe de cliënt deze ervaart.
  • Stap 3: Hoe zoek je hulp?
    Vervolgens kijk je samen waar persoon terecht kan voor hulp.
Laatste wijziging: Friday, 6 January 2023, 12:48