Beschrijving cursus
Iedereen is wel eens angstig. Zolang deze angst weinig of geen impact heeft op ons functioneren is er dan ook helemaal niets aan de hand. Het is pas wanneer de angst zorgt voor hinder in het dagdagelijkse leven (bv. vermijdingsgedrag) dat we kunnen spreken van pathologische angst, een angstproblematiek of zelfs een angststoornis. Het is als eerstelijnswerker niet altijd eenvoudig om op uitingen van angst te reageren. Tot waar mag je meegaan in de angsten? Of moet je juist de cliënt motiveren zijn vermijding te doorbreken? Deze module tracht de hulpverleners bij dergelijke vragen en onzekerheden te ondersteunen.
Wat je zal leren:
- Wat angst is.
- Hoe angstklachten eruit kunnen zien en hoe ze kunnen ontstaan.
- Wat het eigen aandeel is binnen de angst.
- De cliënt tools aanreiken om fysieke angstreacties onder controle te houden.
- De cliënt ondersteunen bij het verbeteren van de algemene psychische en lichamelijke weerbaarheid, in functie van spanningsreductie.
- Welke behandelingen bestaan en hoe je de brug kan maken naar externe hulpverlening.
Opbouw van de module
Bij iedere module kan je rekenen op een viertal uur e-leren, opgebouwd uit een afwisseling van theorie, oefeningen en interventies die je kan meegeven aan de cliënt. Doorheen de modules komen zowel theorie als praktijk dus zeer uitgebreid aan bod. Voor elke module kan je rekenen op ongeveer een viertal uur aan e-leerstof. Hoe je deze leerstof doorloopt, kies je helemaal zelf. Zo kan je via zelfstudie op je eigen tempo bepalen hoe of wanneer je met de theorie aan de slag gaat.